Tjäna pengar på bloggen

Du har säkert hört att det går att tjäna pengar på att blogga. Många gånger framstår det nog som att det är väldigt lätt och att du kan förvänta dig en femsiffrig månadsinkomst inom bara några månader. Så lätt går det dock inte för de flesta. Precis som med mycket annat ligger hårt arbete bakom framgångarna. Om du följer de råd vi ger i denna guide så kommer du i varje fall inte ha sämre chanser att en dag kunna få en extra slant i plånboken genom att blogga. Nedan redogör vi för olika typer av annonsering du kan ha på din blogg. De olika annonseringsformerna har sina respektive fördelar och nackdelar. Huvudsaken är att du hittar en form av annonsering som fungerar bra på just din blogg.

Affiliate

Affiliate är en form av annonsering där annonsörerna kan välja att ge dig betalt beroende på vilken typ av kundförmedling du gör. Vissa annonsörer betalar dig en mindre summa för varje besökare som klickar sig vidare till deras webbplats (PPC - Pay per click). Andra väljer att ge dig betalt om besökaren t.ex. anmäler sig till deras nyhetsbrev (lead). Till sist erbjuder några provision eller en fast summa i betalning om du förmedlar en besökare som köper något av annonsören (sale).

Det finns ett flertal affiliatenätverk som agerar mellanhand mellan annonsörer och publicister. Några av de största på den svenska marknaden är TradeDoubler och Double.net. Av dessa två annonsörer tycker vi TradeDoubler är den överlägset bästa. De har ett mycket stort utbud av annonsörer inom många kategorier. Här har du även möjlighet att direktlänka till en specifik produkt som du t.ex. nämner i ett blogginlägg.

Google Adsense

Google Adsense är ett annonseringsprogram som automatiskt väljer ut passande annonser att visa på din blogg. Detta görs genom att titta på de ord som finns på den aktuella sidan och matcha det mot annonsörernas nyckelord. Google Adsense ger endast betalt per klick (PPC).

Annonsplacering

Annonsplacering

När du ska börja visa annonser på din blogg är det inte bara att slänga upp dem där det känns bra. Var och i vilket sammanhang du placerar dina annonser har stor betydelse för hur många som kommer uppmärksamma dem och klicka sig vidare.

Generellt kan man säga att annonser som placeras högt upp och till vänster uppmärksammas mer och klickas på oftare. Även annonser som ligger precis övanför brödtesten i innehållsdelen genererar fler klick. Bilden till höger visar var du ska placera dina annonser för att få bäst avkastning.