Sökmotoroptimering av blogg på Blogg.se

I denna avdelning förklarar vi hur de kan sökmotoroptimera en blogg som ligger på bloggtjänsten Blogg.se. Precis som hos många andra bloggtjänster finns här mycket att åtgärda för att få bloggen optimerad för Google.

För enkelhetens skull kommer vi alltid utgå från standardutséendet för bloggarna på Blogg.se.

Rubrikerna

Rubrikerna är en mycket viktig faktor inom sökmotoroptimering. Här vill du placera dina viktigaste sökord för att dessa ska få extra kraft och uppmärksammas av Google. I standardkodningen hos Blogg.se är inte rubrikerna optimalt utformade. De använder t.ex. bloggens namn som huvudrubrik rakt igenom på alla sidor. Bloggens namn kan knappast vara den mest relevanta frasen för alla enskilda blogginlägg på din blogg. För de enskilda inläggen vill man ju ranka bra på de fraser som är relaterade till inlägget, inte bloggens namn.

Nedan kommer vi göra om rubrikerna på startsidan och deenskilda inläggens sidor (permalink-sidorna). På startsidan vill vi ha bloggens namn som huvudrubrik (h1) och inläggens rubriker som första underrubrik (h2). Inte som det är nu, d.v.s. att bloggens beskrivning (texten under bloggens namn) är underrubrik (h2) och att inläggens namn är underrubrik (h3).

Startsidan

I Blogg.se's adminpanel klickar du på fliken ”design” och därefter väljer du kodmallar. Då får du upp kodmallen för bloggens framsida direkt. Här vill vi ha kvar bloggens namn som huvudrubrik, men ge inläggsrubrikerna mer kraft. Därför ändrar vi inläggens rubriker från H3 till H2.

Leta reda på <h2>${EntryTitle}</h2> i koden och byt ut h3 mot h2. Ändra också bloggens underrubrik eller bloggbeskrivning (<h2>${BlogDescription}</h2>) så att den ligger inom p-taggar (<p></p>).

När du är klar med det så går du in i stilmallen och döper om "div#content h3" till "div#content h2".

Inläggssidor

Nu ska vi ändra rubrikerna på inläggens egna sidor, permalänk-sidorna. Börja i kodmallen för "inläggssida" som du hittar i dropdown-menyn till höger. Där börja vi med att byta ut de översta rubriktaggarna mot p-taggar.

Diven "header" ska alltså se ut som nedan när du är färdig.

<div id="header">
<p class="h1"><a href="${BlogUrl}">${BlogTitle}</a></p>
<p>${BlogDescription}</p>
</div>

Därefter byter du ut <h3>${EntryTitle}</h3>, som du hittar lite längre ner i koden, mot <h1>${EntryTitle}</h1>.

Nu är vi färdiga med koden och ska gå till stilmallen. Där kopierar du hela "div#header h1" och lägg kopian under orginalet. Döp sedan om kopian till "div#header p.h1". Lägg även till "font-family: ‘Times New Roman’, Georgia, Serif;" och "color: #222;" på egna rader mellan måsvingarna {}. På samma sätt kopierar du även hela "div#header h1 a" och lägger kopian under orginalet. Döp om kopian till "div#header p.h1 a".

Nu har vi gjort så att bloggens namn ser ut som vanligt, men ändå ligger inom andra taggar.

Därefter ska vi göra så att inläggets namn blir huvudrubrik på sidan. Då kopierar du hela "div#content h2" och klistrar in den ovanför orginalet. Döp om kopian till "div#content h1".

Det ska vara det hela. Nu har du sökmotoroptimerat dina rubriker på din Blogg.se-blogg.