Marknadsför din blogg

Marknadsföring är ett måste för alla som vill synas på webben. Det finns många sätt på vilka man kan marknadsföra sin blogg. I denna avdelning kommer vi gå igenom i flera olika metoder utom sökmotoroptimering, som fått en helt egen avdelning.

Sociala medier

Sociala medier kan vara ett mycket effektivt sätt för dig att marknadsföra din blogg. Här har du chansen att gratis nå ut till väldigt många potentiella läsare. Genom att under varje inlägg placera knappar till olika sociala nätverk kan du enkelt låta läsarna tipsa sina vänner och bekanta om ditt innehåll.

Det finns en uppsjö av sociala medier som erbjuder denna form av "dela med dig"-knappar. Som svensk bloggare bör man dock tänka på att alla sociala nätverk inte används av så många svenskar. Det kan därför vara onödigt att lägga upp knappar till alla man hittar. Inrikta dig istället på några väl utvalda som du vet är populära i Sverige. Det blir betydligt enklare för besökarna att hitta det sociala nätverk de vill tipsa på.

Några exempel på sociala medier som är populära bland svenska användare är Facebook, Pusha och Twitter.

Google Adwords

Med Google Adwords kan du marknadsföra din blogg på en stor mängd sajter och betala dem för varje besökare de skickar till dig. En stor fördel med Google Adwords är att du väljer att dina annonser enbart visas på sajter som innehåller de nyckelord som du valt ut i förväg. Detta gör att du ökar chansen att få besökare som är intresserade av det du skriver om. Du undviker med andra ord att betala för endel besökare som sedan inte visar sig vara intresserade av att fortsätta följa din blogg.

På Google Adwords budar varje annonsör på de olika nyckelorden. Detta medför att nyckelord med hög konkurrens kostar mer att synas på än de med låg konkurrens. Genom att vara lite listig kan man försöka hitta nyckelord som är synonyma med högt konkurrensutsatta ord, och därmed ändå få sina annonser visade på samma sajt, men för en mindre summa.

Google Adwords kan vara ett mycket bra val om du har intäkter på din blogg i form av sponsrade inlägg eller affiliatereklam. Genom att driva relativt billig trafik till din blogg kan du kräva mer pengar av enskilda annonsörer, eller lyckas få mer provision från ditt affiliatenätverk.

Länkbeten

Denna metod snuddar på att vara placerad under sökmotoroptimeringsdelen här på sajten. Lyckade länkbeten är nämligen mycket effektiva när det kommer till att synas bra på Google. Vi håller oss ändå till att se på dels vad ett länkbete är men även den direkta effekten det.

Ett länkbete är något som andra personer vill länka till därför att de tycker att det är bra, intressant eller roligt o.s.v. Det kan t.ex. handla om ett kontroversiellt blogginlägg, en extremt rolig reklamfilm eller t.o.m. en hel webbplats. Den vanligaste formen av konstruerade länkbeten är av det humoristiska slaget. Med konstruerade menas att deras syfte är att just vara länkbeten. Sedan finns det såklart massor material på nätet som inte är menade att vara länkbyten, de bara blir det ändå.

Ett lyckat länkbete kan göra att din blogg får tusentals nya länkar som som pekar till den. Detta resulterar i att antalet vägar för att hitta din blogg drastiskt ökar och fler personer kommer att hamna på den och börja läsa.

Innehåll som ofta fungerar bra som länkbete är listor av olika slag, guider, en kontroversiell åsikt eller bilder på gulliga katter.

Det kan verka lätt att skapa ett bra länkbete, vilket det inte alltid är. Ofta krävs det mycket planerande men också en hel del tur att det kommer snappas upp den stora massan. Risken är att några skriver om "fenomenet" och länkar till dig, men att det sedan självdör. Testa dig fram men ge inte upp om du misslyckas gång på gång. En vacker dag smäller det kanske till ordentligt. Detta bör inte vara din främsta marknadsföringsstrategi, utan se det som en högrisksatsning av din dyrbara arbetstid. Kanske behöver du inte ens tänka på det. Det händer ändå eftersom du producerar bra material.

Surfprogram - En dålig metod

Det finns ett antal dåliga metoder för att marknadsföra din blogg. Det handlar bland annat om så kallade surfprogram (Mer-Trafik.se och Bloggtrafik.nu) som går ut på att du besökar andras webbplatser eller bloggar och på så sätt tjänar poäng. De intjänade poängen använder du sedan för att själv få din blogg visad för andra som ska tjäna egna poäng.

Du kan utgå ifrån att de som kommer besöka din blogg är lika lite intresserade av den som du är av att besöka deras. Syftet med att surfa runt bland sajterna som är med i surfprogrammet är sällan att hitta någon ny blogg, utan snarare att tjäna poäng. Detta gör att de besökare du får från dessa surfprogram ofta är helt värdelösa. De kommer med stor sannolikhet inte visatas på din blogg under längre tid än vad som krävs för att få sina poäng. Lägg därfor din tid och energi på bra och givande marknadsföring.

Snurra.se

Marknadsföringstjänsten Snurra får en helt egen rubrik. Den skiljer sig från sociala medier på så sätt att andra inte röstar på, eller tipsar om din blogg eller ett inlägg. Den skiljer sig från surfprogram på så sätt att ingen tvingas in på sin blogg för att få egna visningar.

Snurra går ut på att medlemmarna lägger upp en länkenhet på valfritt ställe på sin blogg. För varje gång länkenheten visas tjänar du visningar av din egen blogg. Det går att välja hur många andra blogginlägg du ska visa och länka till. Beroende på hur många blogginlägg du visar i din länkenhet så tjänar du olika många egna visningar. En blogg med många besökare visar länkar till andras blogginlägg fler gånger och tjänar på så sätt fler egna visningar.

Anledningen till att jag tror på den här tjänsten är att ingen tvingas titta på din blogg i ett antal sekunder för att själv få visningar. Alla besök du får är frivilliga vilket borde dra upp kvalitén på de besökare man får.

För att nå bästa resultat ska du såklart välja att visa dina bästa och mest lockande blogginlägg. Skippa alltså inlägget som handlar om vad du åt till frukost den 3:e mars.